top of page

Evlilik Terapisi

Evlilik Terapisi; bir aileyi oluÅŸturan bireylerle  yapılan psikolojik danışmanlık ve terapi çeÅŸididir. Evlilik terapisinde ailede yaÅŸanan bir problemi, kendi bakış açılarından ortaya koyarlar, danışman, aile fertlerinden her birinin, diÄŸer fertleri saygı ile dinlemesine, diÄŸer fertlerin bakış açısını da görmesine ve anlamasına, soruna yönelik olarak konuÅŸmasına, duygu ve düÅŸüncelerini daha açık bir dille ifade etmelerine,  incitici davranışlarda bulunmamasına,  diÄŸer fertleri oldukları gibi kabul etmesine, beklentilerini açıkça ifade etmesine yardımcı olur.

 

Evlilik terapisi ile; eÅŸlerin birbirini öncelikle birer birey ve insan olarak görmeyi öÄŸrenmesi hedeflenir. Karşısındakinin kiÅŸilik özelliklerini kavrama ve uzlaÅŸtırılabilecek farklılıkları uzlaÅŸtırabilmeyi, uzlaÅŸtırılamayacak yanlarını ise kabul edebilmeyi öÄŸrenmeleri  saÄŸlanmaya çalışılır. EÅŸler arasında kronikleÅŸmiÅŸ problem alanları, tartışmaların ve de kavgaların yoÄŸunlaÅŸtığı belli baÅŸlı konular olabilir. Evlilik terapisinde temel amaç; eÅŸlerin bu konuları konuÅŸabilir  ve karşılıklı anlaşılabilir hale gelmesi ve çözüm bulmalarına yardımcı olmaktır. Evlilik terapisi süreci en zor, en aşılmaz gibi görünen sorunlarla mücadele ederken bile eÅŸlerin ilerleme rotası ve haritası içinde olmalarını saÄŸlar ve iliÅŸkinin çıkmaza girmesini  ve bitmesini engellemeye çalışırken bir yandan da saÄŸlıklı olmasına da çalışır.

 

Özetle evlilik terapisi yapan psikolog, rahat ve güven verici bir ortam saÄŸlayarak üyelerin hem kendilerini hem de birbirlerini tanımalarına, birbirleriyle açık ve içten bir iletiÅŸim kurarak sorunlarına çözüm bulmalarına yardımcı olmaya çalışır. Evlilik terapisinde  inceleme konusu aileyi oluÅŸturan bireyler deÄŸil; bireyler arasındaki iliÅŸkinin, iletiÅŸimin niteliÄŸidir. Evlilik terapisti, aile üyelerinin birbirleriyle iliÅŸkilerinde aksayan yönleri ortaya çıkarmaya ve aile üyelerinin de bunu görmesini saÄŸlamaya çalışır.  Evlilik terapisti psikologlar üniversitelerin psikoloji bölümlerinden mezun olur, klinik psikolojide yüksek lisans veya doktora yapar ve üzerine hangi kuramı seçtilerse,  ÖrneÄŸin varoluÅŸçu, biliÅŸsel, evlilik, aile ve çift danışmanlığı, çocuk terapisi vb. o alanda eÄŸitim alırlar ve hizmet verirler. Sıklıkla psikologlarla karıştırılan psikiyatristler ise tıp doktorlarıdır.

 

Terapistlerimiz evlilik terapisi konusunda uzmanlık tezi yapmış düzeyde 20 yıldır bu mesleÄŸi icra etmektedirler. Bu anlamda tecrübeli bir psikologla çalışmak ve karşılıklı güven iliÅŸkisi içerisinde, güvenli ellerden bir terapi almak çok önemlidir. 

 

Danışma ve Randevu Hatlarımız:

  • 0 232 464 00 60

  • 0 534 670 23 73

  • 0 554 580 25 10

bottom of page