top of page

Çocuk ve Ergenlik Dönemi Sorunları

 

Her yaÅŸ çocuÄŸunun o yaÅŸa özgü belirli davranışları olduÄŸu da bilinen bir gerçektir. Ä°ki yaÅŸ çocuÄŸu, dört yaÅŸ çocuÄŸuna hiç benzemediÄŸi gibi, dört yaÅŸ çocuÄŸu da. sekiz yaÅŸ çocuÄŸundan önemli özellikleriyle ayrılmaktadır. Çocuk ruh saÄŸlığında önemli bir nokta, her yaÅŸa has ruhsal geliÅŸim özelliklerinin iyi bilinmesi ve ayırt edilmesidir. Ä°natçılık dönemindeki bir çocuÄŸun annesi, bu dönemin o yaÅŸa özgü normal ve geçici bir dönem olduÄŸunu bilse; benim çocuÄŸum sorunlu diye paniÄŸe kapılmaz. Ayrıca bu dönemin çocuÄŸun özerkliÄŸi ile ilgili bir dönem olduÄŸunu öÄŸrenmiÅŸ olsa, çocukla zıtlaÅŸmayacak, çocuÄŸun inadını kırmaya çalışmayacak, kendisi huzurlu, çocuk da rahat olacaktır. ÇocuÄŸa inadını kırmak yönünde yapılan baskı, çocuÄŸun bu geliÅŸim dönemini aÅŸmasına engel olacaktır. Bu dönemde saÄŸlıklı geliÅŸmesine olanak verilmeyen çocuk eriÅŸkin yaÅŸamında inatçı, tutucu ve bencil bir kiÅŸilik sergileyebilecektir.

 

Çocuk bakılmak, kollanmak ve korunmak ister. Bu nedenle anne ve babasına bağımlıdır. Sürekli bir deneme ve öÄŸrenme içerisindedir. Zihin ve dil geliÅŸimi hızla sürmektedir. Mantıklı düÅŸünme yeteneÄŸi sınırlı, duygu ve düÅŸüncelerini anlatabilme yeteneÄŸi zayıftır. YaÅŸantı ve deneyimlerinin azlığı nedeni ile çevresindeki olayları gerçeÄŸe uygun olarak deÄŸerlendirmekte güçlük çeker. Gördüklerini yanlış yorumlayabilir.ÇocuÄŸun hayal gücü zengindir. ÖrneÄŸin: Dört yaÅŸ civarındaki çocukların hayali arkadaÅŸları vardır ve bu arkadaÅŸlarını gerçek olarak düÅŸünürler. Yine aynı yaÅŸlarda öcü; kavramı ile korkutulan çocuklar, öcünün gerçekten var olduÄŸunu sanırlar. Çocuklar anlayamadıkları olayları hayal güçlerinin yardımı ile açıklarlar.

 

Ergenlik Dönemi;

Bireysel farklılıklar ErgenliÄŸin baÅŸlangıcından sonlanışına kadar gerçekleÅŸecek tüm deÄŸiÅŸiklikler ve yaÅŸanacak uyum sürecinde ortaya çıkacak duygusal tepkiler evrenseldir. Ancak her bireyde bu sürecin ne zaman baÅŸlayacağı, ne zaman sona ereceÄŸi, nasıl uyum problemleri ile karşılaÅŸacağı, bunlarla nasıl baÅŸa çıkacağı, bu dönemden ne tür öÄŸrenmelerle çıkacağı kiÅŸisel bir süreçtir. Bu kiÅŸisellik bireyin kalıtım yolu ile getirdiÄŸi mirasından, içinde yaÅŸanılan toplumun kültürel deÄŸerlerinden, ikilemden, beslenme alışkanlıklarından, aile tutumlarından v.s. kaynaklanır. Ergenin dönem içinde karşılaÅŸtığı sıkıntılarda hissettiÄŸi baÅŸat duygu yalnızlık ve buna eÅŸlik eden yabancılaÅŸma hissidir. Ansızın ortaya çıkan bedensel deÄŸiÅŸme, genellikle ergeni hazırlıksız yakalar. Ya da deÄŸiÅŸimler yaşıtlarından daha geç baÅŸlayabilir. Bu nedenle bireysel farkların varlığını ve geliÅŸme - deÄŸiÅŸmenin herkeste deÄŸiÅŸik düzeylerde olacağını bilmek gencin kaygılarını azaltacak önemli bir faktördür.


Ergenlik döneminin kendi içinde kabaca üç farklı evreye ayrılabileceÄŸinden söz etmiÅŸtik.
1- BuluÄŸ ( erinlik- püberte ) Kızlarda ortalama 11 - 13, erkelerde 13 - 15
2- Orta dönem: Ortalama 13 - 15 yaÅŸlarından 17 yaÅŸ civarına kadar.
3- Son dönem : Ortalama 18'den 20'li yaÅŸların baÅŸlarına kadar olan dönem.

BuluÄŸ dönemi fizyolojik deÄŸiÅŸikliklerin en yoÄŸun olduÄŸu dönemdir. Kızlar erkeklere göre ortalama iki yıl kadar önce bu döneme girerler. Boy hızlı bir biçimde uzar. Cinsiyet özellikleri belirginleÅŸir. Üreme organlarının yapısında deÄŸiÅŸme ve olgunlaÅŸma gerçekleÅŸir. Kızlarda ilk adet görme, erkeklerde ilk boÅŸalma toplum tarafından büyümenin dönüm noktası olarak algılanır. GeliÅŸmeyi ek cinsiyet özelliklerinin oluÅŸumu takip eder. Tüylenme, seste kalınlaÅŸma, kadınsı ve erkeksi beden görünüÅŸüne ulaÅŸma. Bu fizyolojik deÄŸiÅŸiklikler sırasında ergenin ilgisi kendi bedenine yönelmiÅŸ durumdadır. Bedenine ve o güne kadar taşıdığı kiÅŸisel rolüne karşı yabancılaÅŸma hisseder. Bu süreçte sebepsiz öfke patlamaları, durup dururken aÄŸlamalar, sinirlilik halleri sık görülen durumlardır.


ErgenliÄŸin orta döneminde bedence büyüme hız keserek devam etmektedir. KiÅŸinin kendi bedenindeki deÄŸiÅŸikliklere uyumu artmış ve dolayısıyla cinsiyet rollerinden kaynak alan gerilimleri azalmaya baÅŸlamıştır. Bu süreçte artık anne - babadan bağımsız olma çabaları görülmektedir. Ergen yeni kimliÄŸi ile toplumdaki yerini aramaya baÅŸlamış, arkadaÅŸ gruplarının önemi artmıştır. Özerklik ihtiyacı üst seviyededir. ArkadaÅŸlık ve grupla özdeÅŸleÅŸme artmıştır. Aileden bağımsız olma çabaları çeliÅŸkili duyguları da beraberinde getirir. Hem aileden uzaklaÅŸma ve kendi bireyselliÄŸini ispatlama, hem de onların sevgi ve desteÄŸine büyük ihtiyaç duyma gibi. Bu yalnızlık ve güçsüzlük duygularını da beraberinde getirebilir, anne - baba ile çatışma artabilir. BiliÅŸsel olarak soyut düÅŸünme yeteneÄŸi olgunlaşır. Görev sorumluluÄŸu ile eÄŸlence arasında çeliÅŸkiler yaÅŸanır. Akademik baÅŸarıda istikrarsızlıklar yaÅŸanabilir. Bu durum aile ile çatışmayı arttırır.


ErgenliÄŸin son dönemi, fiziksel geliÅŸimin tamamlandığı, iliÅŸkilerde çatışmaların azaldığı, karar vermede zorlukların azaldığı ve kiÅŸisel olgunluÄŸun arttığı bir dönemdir. Bağımsızlık, kendi kararlarını verme, seçim yapma konusunda çeliÅŸkileri azalır. Karşılaşılan sorunlarla baÅŸa çıkmada daha gerçekçi ve amaca yönelik çözümler üretebilir. Ä°ÅŸ ve meslek seçimi ile ilgili kararlar, kaygıyı arttıran bir durum olarak gündemde olsa da, genç bununla baÅŸa çıkabilecek olgunluÄŸa eriÅŸmiÅŸtir. Kendi ilgi ve yeteneklerini tanımakta, kendi yolunu seçmek konusunda daha kararlı ve cesur davranabilmektedir. Cinsel çatışmalar azalmıştır. YaÅŸam deÄŸerleri ile ilgili sorgulamalar artmış , toplumsal sorunlara bakış açısında geliÅŸmeler olmuÅŸ , toplumsal konulara ilgi artmıştır. Bu dönem tanrı inancı ve dini deÄŸer ve öÄŸretilerin de sorgulandığı bir dönemdir. Bütün bu sorgulamalar (yaÅŸam deÄŸerleri, gelecekten beklentiler, toplumsal deÄŸerler ) bireyin kendi kiÅŸiliÄŸini sentez ediÅŸi ve birey olarak kendi tavır ve tutumlarını belirlemek için gayretlerdir. KiÅŸi ben imajını kafasında netleÅŸtirdikçe ,ergenliÄŸin de sancıları azalarak sona erer. Bu artık gençlik döneminin baÅŸlamasının iÅŸaretidir.

 

Çocukluk ve Ergenlik Dönemi sorunlarıyla ilgili her türlü konuda psikolojik destek ve yardım talebinde bulunabilirsiniz. Bunun için 7/24 Danışma Hattımızdan (0232 3740000) bir randevu almanız ve çocuÄŸunuzla birlikte ofisimize gelmeniz yeterlidir. Yardım alabileceÄŸiniz konular hakkında bilgi almak için www.cocukergen.com adresindeki sitemizi ziyaret ediniz. 

 

 

Danışma ve Randevu Hatlarımız:

  • 0 232 464 00 60

  • 0 534 670 23 73

  • 0 554 580 25 10

 

 

bottom of page